Rebalancing ervaringen

Lees hier enkele ervaringen van mensen met een rebalancing behandeling bij RBLNC, de rebalancing praktijk van Judith Radema in Amsterdam.

Zowel als lijdend mens in zijn algemeenheid als vanuit vak-inhoudelijke interesse als psychiater, was ik op zoek naar lichaamsgerichte therapie. Judith heeft mij niet teleurgesteld in deze! Een perfecte mix van:
1) psychotherapeutische kwaliteiten 2) meditatief werk waarbij bewustwording ook in stilte verkend wordt, en vervolgens  3) begeleiding in fysieke gewaarwording middels aanraking. 
Judith heeft de gave om met maximale afstand tot maximale nabijheid te komen. De extreme intimiteit van een intense aanraking voelt daardoor toch niet te dichtbij of over een grens heen. Een echte vakvrouw, die een enorme dimensie toevoegt aan het gangbare therapeutische arsenaal. Zij helpt te helen door voelbaar te maken wat je aan mentale angsten, woede of walging in het fysieke kan opslaan. Ze helpt om in het lichaam vastgezette emoties, die je echt ziek kunnen maken, weer te laten stromen. Helpend ook hierin zijn haar enorme vriendelijkheid en aandachtige, gelijkwaardige manier van doen. Helend en heel bijzonder! — Margriet de Maat. Psychiater

Ik voelde me veilig, warm en rustig bij Judith en kon daardoor in laagjes van mezelf komen die ik even kwijt was. Hoe dat werkte? Daar dacht ik eindelijk eens niet over na. Wat meer voelen was mijn doel en dat is gelukt. —Irene Smit. Creative Director Flow

De combinatie van zelfonderzoek, benoemen wat je voelt en ontspannen zorgen voor een bewustzijn op een dieper niveau dan enkel een massage. Het is een hele mooie manier om bewust(er) te worden en kleine (of grote) inzichten te krijgen op je patronen en overlevingsmechanieken met je lichaam als ingang. En Judith is gewoon een heel fijn en warm persoon, bij wie je je meteen op je gemak voelt. Ik ben echt zo enthousiast! !
— Miriam Evers. Entrepreneur, Yogadocent

Bij Judith voelde ik me meteen veilig, ultiem op m’n gemak. Als je je niet veilig voelt, heeft Rebalancing geen zin, denk ik, dan gaat het gewoon niet, maar ik kan me niet voorstellen dat iemand zich níét op haar/zijn gemak zou kunnen voelen bij Judith. Van nature ben ik een hoofd-mens en vind ik het heerlijk om mijn brein gedachtes te laten brouwen. Maar in de loop van mijn leven is het me steeds duidelijker geworden dat ik het contact met mijn lichaam totaal kwijt ben, terwijl ik ook ben gaan inzien dat lichaam en geest niet te scheiden zijn. Sterker nog: mijn lichaam heeft me heel veel te vertellen! Judith fungeert als de postillon d’amour, is mijn reisbegeleider op mijn zoektocht. Iedere sessie geniet ik weer van de ervaringen en ontdekkingen, en mijn nieuwsgierigheid is nog lang niet gestild. — Jorine Lamsma, Redacteur en Schrijver

Ik kwam bij Judith met concrete lichamelijke problemen, deze heeft zij met zachtheid en warmte benadert. Heel bijzonder hoe zij mij mijn lichaam heeft laten voelen. Hierdoor heb ik geleerd te kunnen luisteren naar wat mijn lichaam mij te vertellen heeft. En je lichaam liegt niet! De liefdevolle, nooit zweverige, directe maar ook confronterende werkwijze van Judith heb ik als zeer prettig en heilzaam ervaren. Daarnaast is Judith een ongelooflijk fijn mens! En haar handen zijn een wonder.Ik ga zeker weer naar haar toe omdat zij mij altijd iets nieuws helpt ontdekken wat mij verder brengt. — Dave Langenberg. Ambtenaar burgerlijke stand

Rebalancing is een heel bijzondere therapie. Bij RBLNC van Judith voel ik me veilig, gehoord, erkend. Een sessie bestaat meestal uit drie stappen. Eerst even landen en praten, om te bepalen wat het probleem is. Een probleem in het heden kan oorzaken hebben in het verleden. Maar je begint in het hier ennu. Daarna keer je in jezelf, om lichamelijk te voelen waar dat probleem zetelt in je lichaam en wat het teweegbrengt. Tot slot de overstap naar de bank, om het denken los te laten en in voelen te komen. Ik probeer mijn spieren los te laten, mijn weefsel open te stellen voor Judiths handen. Soms stel ik me kleuren of beelden voor. Ik adem naar de plekken toe die Judith behandelt. Langzaam kom ik meer uit de innerlijke en lichamelijke stress los en komt er ruimte en ontspanning.Judith straalt rust uit, ze geeft mij vertrouwen om mijn problemen op tafel te leggen. Je voelt haar integriteit vanaf het eerste moment. Haar sessies hebben mij veel lucht en ruimte gegeven. — Sieneke de Rooij. Schrijver, redacteur en docent creatief schrijven

Mijn ervaringen bij Judith waren heel bijzonder, ik heb er heel veel over mezelf van geleerd! Ik was eerst bang dat het zweverig zou worden, maar algauw merkte ik aan Judith dat het niet die kant uit ging. Ik kreeg snel het gevoel dat ik haar kon vertrouwen en mijn angsten overboord kon gooien. De aandacht die zij voor je neemt is heel fijn, even echt iemand die naar je luistert en dan, de ervaring op haar bank……..Ik had af en toe geen idee wat ze deed, soms voelde ik alleen maar 2 handen die me droegen, zo fijn. Ik ben nu 4 keer bij Judith geweest en bij elke behandeling kwamen er gevoelens, beelden en herinneringen boven die mij in mijn leven hebben beïnvloed. Het werd ineens allemaal duidelijk. .Dit kwam werkelijk door haar aandacht en de manier waarop ze met je aan de slag gaat.
Ik kijk uit naar de volgende keer, want ze blijft me verbazen en het is gewoon een cadeautje aan mezelf.
Jose Jullens. Yogadocent/Kapper


“Het klinkt bijna als te mooi om waar te zijn, maar binnen vijf sessies bij Judith is er veel meer duidelijk geworden over een grote stap in mijn leven die met mijn werk te maken heeft.”. Judith kan uitstekend luisteren en is empathisch. Tegelijk durft ze de dingen te benoemen waar je zelf overheen kijkt, maar die wel belangrijk zijn om te gaan zien. Daarbij werkt ze heel intuïtief, niet alleen in de gesprekken, maar ook in haar massages. Haar ervaren handen weten precies waar de pijnpunten liggen. Of welke plekken iets – en soms veel – te vertellen hebben. Wat helpt is de grote levenservaring die je voelt bij alles wat Judith zegt en doet. En wat me erg aanspreekt is haar nuchtere benadering die tegelijk warm en meelevend is. — Frank van der Meer. Ondernemer

Na het lezen op de site van RBLNC dacht ik dat wil ik ook ervaren, bewust worden van wat er in je lichaam afspeelt. IK was erg nieuwsgierig wat het mij zou brengen. De eerste keer was ik best gespannen omdat je niet weet wat er gaat gebeuren maar tijdens het gesprek met Judith voelde ik me helemaal op mijn gemak en had ook het gevoel dat ik alles kon zeggen en mijn eventuele tranen kon laten gaan.
Het lichaamswerk/massage heb ik als heel bijzonder ervaren, merken dat je lichaam soms ook zijn eigen inbreng heeft. En ook al wil je je overgeven met je hoofd, dat je lichaam op dat moment het weigert te doen. Ik heb nu 3 behandelingen gehad en iedere behandeling zorgt voor andere  gevoelens en uitwerkingen op mijn lichaam en geest. Ik ben enthousiast en zal ook vaker terug komen bij Judith! — Inge Kruithof. Office manager

Ik kwam bij Judith omdat ik iets zocht wat me gewoon weer even goed kon laten voelen. Dat kan je op twee manieren lezen en zo bedoel ik het ook. Ik wilde meer aandacht aan mijn lijf geven in plaats van alleen maar praten over waarom ik zo gestrest was. Judith biedt het allebei; een begripvol en ervaren luisterend oor waardoor ze je een fijn, liefdevol en constructief kritisch gesprek biedt. Daarnaast een reis door je lichaam om te ontdekken wat dat je vertelt en waar je kunt loslaten. Echt heel fijn en nogmaals dank Judith!  — Laurens Heidinga

Het gevoel van betrokkenheid, begrip en veiligheid zijn de ervaringen die ik meteen bij mijn eerste bezoek had bij Judith. Hele diepe ontspanning, het gevoel van “geen tijd”. De sfeer en aandacht zijn fantastisch. En wat ik ook heel erg belangrijk vind, ze houdt van wat ze doet. De energie straalt van haar af. Ik raad iedereen aan om het te proberen en te kijken wat je over jezelf kan leren met behulp van Judith en haar Rebalancing technieken. — Monika Fennema-Gluszak. Project Manager

Het was mijn eerste ervaring met een Rebalance sessie ooit, dus ik was erg nieuwsgierig naar wat het mij zou brengen! Judith is een warm persoon, je voelt je direct bij haar op je gemak. Ik vind het een hele mooie soort massage, omdat het je zowel fysiek als mentaal ”masseert.” Ik heb het als heel fijn ervaren om door middel van aanraking, dichter bij je zelf en je gevoelsleven te komen. Ik kan het iedereen aanraden, die nieuwsgierig is naar zijn lijf en mind! — Chantal Mooij. Productieleider

Bij Judith ben ik thuis. De sessies met Judith zijn louterend. Elke keer kom ik als herboren naar buiten. Ze heeft het vermogen om in contact, precies dat aan te raken wat aandacht en liefde nodig heeft. — Annette de Jong. Kunstenaar

Judith heeft enorm veel compassie. Dat is erg fijn, ik voel me op mijn gemak bij haar en vrij om alles te zeggen. Na een goed gesprek leidt ze me naar de plekken in mijn lijf die aandacht vragen. Soms weet ik zelf nog niet eens dat ergens spanning zit maar wanneer ze het aanraakt, voel ik dat het klopt. Ik vind bij Judith iemand die intuïtief aanvoelt wat nodig is om spanning en blokkades op te sporen. Niet alleen in mijn lijf ook mentaal. Na de behandeling voel ik me meer in balans en dichter bij mezelf. 
— Britta Lassen. Procesbegeleider, Teamcoach, Leiderschapscoach

Judith is een fijn persoon, die mijn vraag met gevoel en expertise benaderde. Na een paar intense jaren op mijn werk en privé voelde ik mij alleen nog maar hoofd, en miste ik het verband met mijn lichaam. Judiths behandeling was een van de stappen die mij helpen om weer een geheel te worden.– Brigitte van der Sande. Kunsthistoricus

Hoe ouder ik word hoe meer komt het besef dat clichés uiteindelijk dé waarheid zijn, ik gebruik ze dan ook graag. Mijn ervaring bij Judith: 1 Herboren, 2 Ander Mens, 3 New Power, 4 Vertrouwd, 5 Bijzonder, 6 Warm Bad, 7 Tijd staat stil, 8 Veel meer dan ‘Massage’, 9 Walkin’ on Sunshine, 10 Doen!
Koos van Dijk. Manager Herman Brood, Coach Holding BV

Lees hier de hele ervaring van Linde

Een paar weken geleden zat ik bij de kapper. Ik kom al 15 jaar bij deze kapper en vind het heerlijk bij haar in de stoel. Niet alleen omdat ze goed kan knippen en verzorgen maar ook omdat ze goed luistert. Ze kent mijn verhaal. En terwijl ze mijn hoofdhuid masseert na het wassen zegt ze ineens, “Weet je wat misschien goed voor je zou zijn? Ik heb een vriendin die Rebalancing sessies geeft. Als je bij haar van de massagetafel glijdt ben je zo ontspannen maar op een manier die ik niet kan beschrijven, zo diep, vrij of zo. Maar het is meer dan een massage, voor ze je aanraakt doe je een zelfonderzoek, een soort reis door jezelf en dan ontdek je dingen die je niet van jezelf wist. Ik vertrouw haar dus ik had hier wel oren naar.  Een paar weken later bel ik aan bij Judith.

Als de deur openzwaait staat daar een hartelijke vrouw. Ik doe mijn schoenen uit en stap een fijne lichte ruimte binnen met een prachtig balkenplafond. Ik ga zitten. In de ruimte staat ook een massage tafel. Oh, daar heb ik echt zin in. Een heerlijke massage, gewoon even helemaal niets. Ik krijg een kopje thee en we praten. Al snel vertel ik haar mijn verhaal want ik voel me op mijn gemak. Judith luistert, is op een fijne manier aanwezig.
Na een kwartiertje gesproken te hebben vraagt ze me om mijn ogen te sluiten. We gaan dat zelfonderzoek doen. Vreemd. Ik voel me opeens opgelaten en gespannen. Ik krijg de tijd om goed te gaan zitten en rustig te worden. Met mijn ogen dicht voel ik opeens m’n lijf, het is fijn en confronterend tegelijk. Maar ze begeleidt me stap voor stap en via mijn voeten komen we bij mijn ademhaling. Ik merk dat ik de behoefte heb om een grote zucht te laten ontsnappen. Mijn lijf begint zich meer te ontspannen.

Voel maar hoe het is in het gebied van je nek en keel. Is het daar vrij? Of misschien gespannen? Ik focus m’n aandacht op mijn nekgebied en vertel haar hoe het voelt. We zakken verder naar mijn schouders. Daar zit veel spanning. Niet eerder kon ik dat zo goed voelen. Door haar manier van vragen lijkt het wel alsof ik helemaal onder dat gevoel van spanning kom en word verdrietig. Er zit zoveel last op mijn schouders dat het bijna ondraaglijk is. Zoveel zorgen over werk, kinderen, geld. Eigenlijk wil ik er niet meer over praten want het is zo naar maar Judith nodigt me uit om er toch bij te blijven. Met een grassprietje in mijn mond er naast gaan zitten en kijken en voelen. Best raar dit, maar ik kan me erin verplaatsen. En het vreemde is, het wordt een stuk lichter en zachter. Ik ontspan ermee, in plaats van het vervelend en zwaar te vinden.

We zakken verder naar mijn borstgebied. Ik heb al een hele tijd, ik weet niet eens hoe lang, een zwaar drukkend gevoel op de borst. Niet dat ik er echt aandacht aan geef maar ik voel het wel. Ze nodigt me weer uit om te observeren en te kijken wat er nog meer te voelen is. Het voelt alsof 2 sterke handen me vanachter heel strak vast pakken en ik kan bijna niet ademen. Alsof ik terug getrokken wordt. Judith vraagt of ik dat herken uit het dagelijks leven. Dan moet ik huilen, want ineens snap ik dat ik dat beklemmende gevoel zelf veroorzaak en waar dat vandaan komt.

Eindelijk mag ik dan naar  de massagetafel. Ik ontkleed me tot m’n ondergoed en ga met m’n rug op tafel liggen. Als eerste raakt ze mijn armen en benen aan. Ik voel me meteen ontspannen en het lijkt of mijn armen en benen veel langer worden. Ze pakt zacht mijn been op en vraagt hoe het contact is met mijn been. Contact met mijn been? “Wat bedoel je?”, vraag ik? “Voel je dat je een been hebt, dat je been bij je hoort?” Nou nee eigenlijk geen idee. Ze wil mijn been bewegen maar ik hou haar zonder dat ik dat wil tegen. “Wat gebeurt hier” vraagt ze? Heel raar dit, wat ik ook doe, ik kan mijn been niet  aan haar overgeven. “Iets wat je herkent?” Controle houden? Ja dus. Ze raakt m’n been aan en doet diepe massage technieken en wiebelt mijn been. Voor het eerst in mijn leven voel ik heel bewust dat ik een been heb. Ik heb een been!
Daarna masseert ze mijn rug met lange diepe bewegingen die mij verder doen beseffen dat ik een lichaam heb. Millimeter voor millimeter word ik mij bewust van mijn rug. Eindeloos duurt het. Ik wist niet dat ik zo’n lange rug heb. De massage is intens vertragend. Het voelt heerlijk om met zoveel aandacht aangeraakt te worden, het is bijna verlossend. Even niet alleen alles hoeven dragen. Dan moet ik mij weer omdraaien. Jammer. 

Ze vraagt of ze mijn borstbeen mag aanraken. Toch een intieme plek, maar ik neem regelmatig massages en heb daar geen moeite mee. Weer een enorm trage beweging over het borstbeen naar beneden. Ik weet niet wat me overkomt. Een gevoel van warmte neemt bezit in dat gebied. Ik vind het ook wel heel spannend merk ik. Maar ik vertrouw Judith en het voelt heerlijk. Ze masseert zacht tussen mijn borstwervels.. Dat drukkende gevoel  gaat weg en die handen om mijn borst raken op de achtergrond. Ik voel ruimte. Dan duwt ze haar handen onder mijn rug aan de achterkant van mijn hart. Wow, dat voelt vreemd en eigenlijk niet zo fijn. Judith vraagt hoe het voor me is dat haar handen daar liggen. Ik zeg dat het niet zo fijn is, onwennig, hard. Maar ook hier nodigt ze me uit het gevoel te omarmen en mijn adem er naar toe te brengen. “Wat is dat dan voor gevoel?” Vraagt ze. “Wil je ervan van weg?” En of ik er van weg wil! Bah wat een naar gevoel maar ik blijf aanwezig. Heel bewust. Dan voel ik me opeens in haar handen zakken. Letterlijk alsof ik ergens doorheen zak. Er doemt een verdomd eenzaam gevoel op en ik moet weer huilen. Maar dit is een ander huilen. Het is kleiner maar heel zwart en eenzaam. Judith vraagt hoe oud de persoon is die huilt. Wat is dat nou weer voor vraag maar ineens snap ik wat ze vraagt want ik voel me net weer 6 jaar. Ik zie mezelf in een situatie van vroeger die mij heel veel verdriet heeft gedaan. Ik krijg de mogelijkheid om hier met al m’n aandacht bij te zijn. We diepen het verder uit. Dan gaat het eenzame gevoel weg en stop ik met huilen. Ik voel me helemaal zacht worden en zak diep weg. Ik verdwijn in… ja in wat eigenlijk? Een hele grote diepe ruimte. Het lijkt alsof ik slaap maar ik ben er helemaal bij. Ik voel nergens pijn of verdriet alleen maar rust, acceptatie.en totale ontspanning.

De dagen na de behandeling ebt het door. Ik merk dat ik steviger in m’n schoenen sta. Er veranderd iets maar ik kan niet zeggen wat of hoe. Ik heb zin om dingen aan te pakken. Het drukkende gevoel op mijn borst lijkt minder. Ik moet vaak aan dat meisje van 6 denken.
Is het zweverig? Nee maar normaal is het ook niet. Over 2 weken ga ik weer naar Judith, ik ben verkocht.

–Linde, 41 jaar, journalist